Јован Стерија Поповић

Sterija     Jован Стерија Поповић, писац сентиментализма и предромантизма, рођен је 1806. године у Вршцу. После завршених студија права у Словачкој, радио је као адвокат у родном Вршцу, потом је прешао у Србију и постао професор права на Лицеју, прво у Крагујевцу, па у Београду. Као начелник министарства просвете Србије, обавио је пионирски рад у организовању школства, покренуо иницијативу за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја. Учествовао је у организовању првог београдског театра који је отворен извођењем његове трагедије „Смрт Стефана Дечанског“. У почетку је писао под утицајем Лукијана Мушицког и Милована Видаковића, али је „Романом без романа“ напустио романтичарску и авантуристичку књижевност. Умро је 1856. године у Вршцу.

Први је и један од најбољих српских комедиографа. На удару Стеријине комедиографске критике је ондашње грађанско друштво: имитација западноевропског начина живота, стила и опхођења у богатим, али и у необразованим вршачким породицама, нарочито помодарство, покондиреност, скоројевићство, надриученост…

Најпознатија ела: комедије „Лажа и паралажа“, „Покондирена тиква“, „Зла жена“, „Тврдица“ (Кир-Јања), „Родољупци“, збирка песама „Даворије“.

Они који више воле позориште, могу погледати Стеријину најпознатију комедију на овом линку.

About Sandrica77

Odgovorna sam i ambiciozna. Profesor sam srpskog jezika i književnosti. Svoju karijeru želim da upotpunim novim znanjima i iskustvima na polju kreativne i internet nastave. Želim, takođe, da svoja znanja i iskustva podelim sa drugima.

Posted on 10. marta 2014., in Proza. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: