Песма леда и ватре

Књиге које су обориле све рекорде светских топ-листа бестселера трилера и епске фантастике у претходних деценију и по.

Хари Потер.

hari poter

Џоана Роулинг је своје читаоце вратила назад у детињство. Њени ликови су одрастали пред нашим очима носећи чаробне штапиће, срећући митска бића и стварајући бајковиту слику о добру и злу.

Правда тријумфује.

Увек.

Да Винчијев код.

da-vincijev-kod

 Браунова потрага за мистеријама ренесансног уметника,  увела нас је у свет катедрала, скривених знамења, црквених секти и моћника из сенке.

 

igra prestola

    А онда је на светску сцену ступио писац научне и епске фантастике Џорџ Р. Р. Мартин. И све преврнуо наглавачке.

     „Песме леда и ватре“ је заједнички назив за седмотомну причу о Вестеросу, измаштаном континенту, који веома подсећа на британска острва, на којем се води борба око превласти између неколико племићких породица. У основи препознајемо Енглеску из доба „Рата ружа“, у коју су унети и мотиви из „Ајванхоа“. Мартин, међутим, иде и неколико корака даље. Гради један потпуно нови и комплексни свет испреплетаних људских судбина, паралелно пратећи нит радње кроз садашњицу и бурну прошлост краљевства. Број ликова је невероватан, тако да је за већину читалаца компликовано да повеже релације међу њима.  Једини начин на који је то писцу могло да пође за руком јесте перфектна карактеризација сваког од ликова. „Не памти се у новијој књижевности случај толиког саживљавања читалаца са ликовима.“ (Н.Н.)  Нећете моћи а да не мрзите Ланистере и Грејџоје. Баш као што нећете скривати симпатије према Старковима, Тириону и Денерис. „Санса ће вас иритирати, а о моћи змајева и „ноћних шетача” моћи ћете само да шпекулишете“.(Н.Н.)

dzon snezni deneris

„Мартинове књиге су сурово реалне, животне и не увек праведне. Бајковитог хепиенда нема, а доброта и поштење неретко бивају сурово кажњени.“

Зато их обавезно прочитајте! 🙂

About Sandrica77

Odgovorna sam i ambiciozna. Profesor sam srpskog jezika i književnosti. Svoju karijeru želim da upotpunim novim znanjima i iskustvima na polju kreativne i internet nastave. Želim, takođe, da svoja znanja i iskustva podelim sa drugima.

Posted on 12. marta 2014., in Proza. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar